HTML

A hétköznapi tőzsde

Olyan tőzsdével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokat szeretnék megosztani, amelyek segíthetnek mindenkinek hogy előrébb jusson a saját sikerességéhez vezető úton. Ezek a tapasztalatok vegyesek, vannak pozitív és inspirálóak és vannak olyanok is amelyekből azt érdemes megtanulni, hogy mit ne csináljunk. A blog témája a tőzsdei kereskedők mindennapjai. Szeretném, ha lehullna a lepel erről a sokszor misztikusnak tűnő világról és mindenki megtapasztalná mennyire hétköznapi itt minden. Éppen ezért szakmai részleteket csak mértékkel és nagyon világosan megfogalmazva fogok ide kitenni, azért, hogy a tőzsdét még kevésbé ismerők is otthon érezzék magukat. A cél az lenne ezzel a bloggal, hogy mindenki megossza a gyakorlati élményeit és így tanulhassunk egymástól.

Friss topikok

  • Martin Ghiorghe: Üdv! Engem érdekel, és élnék a lehetőséggel a támogatásodat megköszönném. (2015.02.12. 13:18) Tőzsde kft
  • LTT Szabi: Szia 'chartok', Igen sok tévhit lengi körül a tapasztalataim szerint a tőzsde fogalmát. Ezek egy ... (2011.08.20. 11:55) Ismerkedjünk!

Tőzsde kft

2011.08.13. 14:15 :: LTT Szabi

Eredetileg a tőzsdei tévhitekről gondoltam bejegyzést készíteni - ami egyébként már készen pihen a háttértárolómon - de gondoltam van egy aktuálisabb, legalább ennyire izgalmas téma, amit érdekes lehet megemlíteni röviden (a bejegyzés végén láttam mennyire nem lett rövid). Az aktualitását a jelenlegi gazdasági helyzet teremtette, amikor is egyre borúsabb jövendölések látnak napvilágot, legalábbis ami a gazdaság jövőjét illeti. Egyre nagyobbak az adósságterhek kiindulva az egyéni háztartásoktól, az államháztartásig bezáróan. Az egyének szintjén is érezhetőek a nehézségek, egyre emelkednek fogyasztói árak, a bérek reálértéke csökken, az adósságterhek egekig nőnek - csak nézzük meg a svájci frank/forint árfolyammozgását - és sokszor örülhetünk, ha egyáltalán van biztos megélhetési forrásunk tekintve a növekvő munkanélküliségi adatokat.

Mit is jelent főállásban a tőzsdéből megélni?

Nagy általánosságban a következő jövedelemforrás kategóriákkal találkoztam eddigi életem során (ha van ezeken kívül más is - nem fekete/szürkegazdasági forrás- azt szívesen megismerném).

  1. Alkalmazottként fizetést kapok
  2. Vállalkozóként a vállalkozás eredménye után van jövedelmem (ez többféle lehet)
  3. Passzív jövedelem (jogdíj, járadék, öröklés, szerencsejáték nyeremény, stb.)

A leghátrányosabb helyzetben az alkalmazottak vannak. Az ok egyszerű, az ő jövedelmüket sújtja a legnagyobb teher adók és különböző járulékok formájában. Ezek a munkavállalók az így lecsökkentett jövedelmükből kell, hogy költségeiket fedezzék, azaz havi számláikat kifizessék.

A vállalkozók ezzel szemben már egy kicsit könnyebb helyzetben vannak, hiszen bevételeikből levonhatják költségeiket, majd az így megmaradt részt terheli már csak adó és járulék. Ez nagy különbség és ha valaki csak egyszer is elvégzi a pontos számításokat a saját adott helyzetét illetően, szinte biztos, hogy vállalkozóként még mindig pozitívabb lesz a végeredmény.

A piramis csúcsán a passzív jövedelemből élők helyezkednek el. Náluk az a helyzet, hogy egyszer elvégzett munka eredményeképpen folyamatos jövedelemre tesznek szert. Extrém esetben egyszer sem kell elvégezniük a munkát, gondoljunk például a jogdíjak öröklésére.

Akinek a megélhetését a tőzsdézés biztosítja az a 2. kategóriába tartozik.

Kezdjük a végén, a tőzsde semmiképpen nem passzív, hiszen aktívan kezelnünk kell befektetéseinket. Persze az is igaz, ha egyszer megtaláltuk az aktuális befektetési lehetőséget, amiben részt kívánunk venni, onnan gyakorlatilag már nincs további teendőnk, csak meg kell várni, hogy az elvetett mag kicsírázzon, majd idővel termést hozzon, amit leszüretelhetünk. Persze az ellenkezője is előfordulhat, hogy a mag sosem nő ki, illetve a növény elpusztul mielőtt termést hozna, vagy éppen csak nem hoz termést. Teljesen mindegy, a továbbiakban a mi közreműködésünk a legtöbbször nem szükséges, sőt kifejezetten káros is lehet – erről későbbiekben lesz részletesebben szó. Az viszont biztos, hogy egyetlen jó kereskedés után egyszer kapunk csak jutalmat, így a passzív jövedelem kategóriába a tőzsdézés nem fér bele.

A vállalkozói kategóriába viszont belefér, hiszen az összes tőzsdén nyert pénzből levonhatjuk a veszteségeinket és egyéb tőzsdézésünkkel kapcsolatos költségeinket (bróker jutalékok, adatszolgáltatási díjak, stb.) és az így kapott eredmény után kell csak adót fizetnünk. Ráadásul ezt visszamenőleg is érvényesíteni lehet, azaz, ha volt egy veszteséges évünk, utána egy nyereséges, akkor a veszteséget áthozhatjuk a következő évre, így minimalizálva az adóterheket.

Egy picit mellékvágány, de érdemes átgondolni minden naptári év vége előtt kicsivel, hogy adott esetben a nyitott befektetéseinket lezárjuk az év vége előtt, majd újranyitjuk azonnal, hiszen így realizálhatunk egy aktuális veszteséget az adott évre és csökkenthetjük ezzel is az adóterheket. Ezután a befektetésünk tovább él, hiszen azonnal újranyitottuk őket, az esetleges pozitív eredményt viszont már csak a következő év(ek)ben fogjuk realizálni.

Ha eddig eljutottunk, akkor üssük tovább a vasat és nézzük meg milyen előnyei vannak a tőzsdei vállalkozásunknak. (A félreértések elkerülése végett, nem kell semmilyen jogi vállalkozási formát alapítanunk, hogy tőzsdézhessünk, tehát itt a vállalkozás kifejezést csak a jövedelemforrás kategorizálására használom.) Tehát az előnyök:

  1. Egyszemélyes vállalkozás, így nem kell azon törni a fejünket, amit Jakab Andor a Tőlem ezért nem kapsz munkát  bejegyzésében részletezett. Nincs szükség alkalmazottra, de még ügyfeleink sincsenek, akiknek a gondját kellene viselnünk.
     
  2. A tőzsdézés eszközigénye minimális, kell egy számítógép amin a kereskedőszoftvert futathatjuk és persze kell Internet kapcsolat is. Azt gondolom nem járok messze az igazságtól, ha erre összefoglalóan annyit írok, hogy minden a rendelkezésre áll és nincs semmi plusz beruházási igény, hogy elkezdhessünk tőzsdézni.
     
  3. Az adminisztráció nagyon egyszerű, viszont eléggé aprólékos is tud lenni. Az egyszerűség abból áll, amit már korábban leírtam, a bevételeket szembeállítjuk a kiadásokkal, majd ebből az eredményből adózunk. Ennél nincs egyszerűbb. Azért aprólékos, mert ha a nemzetközi piacon kereskedünk – márpedig igazán ott érdemes, de erről is majd később – akkor sokat kell bíbelődni az aktuális átváltási árfolyamokkal, hiszen végeredmény forintban kell kiszámolnunk, majd ezután fizetni a megfelelő adót.
     
  4. A tőzsdézés egy szakma, de külön előképzettséget nem igényel. Nem igaz, hogy csak üzleti vagy gazdasági előképzettséggel lehet valaki sikeres. Nem számít hogy mik az alapok, csak az számít, hogy ezt a szakmát minél alaposabban elsajátítsuk.
     
  5. A munkaidő viszonylag kötetlen, hiszen a piacok egy részén napi 24 órában lehet kereskedni és ezen belül eldönthetjük melyik időszak számunkra a legkedvezőbb. Persze vannak ajánlások, amiket érdemes megfogadni, ugyanis vannak időszakok, amikor nem érdemes piacra lépni, még akkor sem, ha egyébként a piac nyitva és lehetne üzleteket kötni. Ezen belül azonban mindenki saját életritmusa szerint eldöntheti mikor szeretne „dolgozni” és pénzt keresni.
     
  6. Semmilyen kötöttség nincs tekintettel az életkorra, nemre, származásra, stb. Bárki tőzsdézhet és lehet nagyon sikeres, akinek megvan a kellő motivációja és elkötelezettsége, hogy elsajátítsa a szakmát.

Ezek tükrében érdemes átgondolni, hogy mit is várunk a jövőtől. Belesüppedünk a borús önsajnálatba, hogy milyen nehéz most az élet és ettől csak még nehezebb lesz a jövőben, vagy saját kezünkbe vesszük az irányítást. A saját „tőzsde kft”-kel ezt megtehetjük, hiszen minden rajtunk múlik, mi döntünk minden pillanatban és minden döntésünkért miénk a felelősség. Ez egy nagyon felszabadító érzés tud lenni és tényleg új távlatokat nyithat bárkinek az életében (egy írásom 2010-ből, ami részben okafogyottá vált, de a függetlenség gondolatát részletesen boncolgatja). Ebből a szempontból a tőzsdézés egészen biztosan megváltoztatja mindenkinek az életét, aki egy kicsit is belekóstol. Az én célom az, hogy akit érdekel és igényt tart rá, végigvezessem az úton, támogassam egészen addig, amíg sikeres nem lesz.

Ha eddig eljutottál az olvasással, akkor valószínűleg Te ebbe a kategóriába tartozol, akit érdekel a szakma és elkötelezett, hogy elsajátítsa minden fortélyát.

Kérlek jelezzetek vissza, hogy tetszett-e a bejegyzés, illetve, hogy mikről olvasnátok szívesen. Ha megosztjátok Facebook-on azért külön köszönet, hiszen így több emberhez is eljutnak ezek az információk.

Nagyon sikeres tőzsdézést kívánok mindenkinek!

LTT Szabi

1 komment

Címkék: tőzsde tőzsdetanfolyam learn to trade

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapitozsde.blog.hu/api/trackback/id/tr953150897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Martin Ghiorghe 2015.02.12. 13:18:02

Üdv! Engem érdekel, és élnék a lehetőséggel a támogatásodat megköszönném.
süti beállítások módosítása